Skip to content
Μαΐου 18, 2009 / dosambr

Λόγος αποχαιρετιστήριος στον Ινδονήσιο “εν Χριστώ αδελφό” Ιωάννη Χ.Manalu ,που έφυγε νωρίς.

 

DSC03188

«Bαρύπτερος καί βαρυπετής περιίπταται», δεύτερη μέρα σήμερα, «ἡ δυσάγγελος Φήμη», που μας μετέφερε το άγγελμα του ξαφνικού θανάτου σου, αδελφέ εν Χριστώ Γιάννη. Άναυδοι και κυριολεκτικά μαρμαρωμένοι ,μπροστά στο τραγικό γεγονός,αντηχεί ακόμα στα αυτιά μας, η πνιγμένη σε λυγμούς φωνή του πατέρα σου π.Χρυσοστόμου, από την μακρυνή Ινδονησία. «Ο Γιάννης ,ο αγαπητός μου γιός ,σκοτώθηκε σε ατύχημα. Προσευχηθείτε γι΄αυτόν.» Θαυμάζουμε την δύναμη και την αγάπη του πατέρα σου,που θέλησε να μοιραστεί τον πόνο του και με τους Έλληνες αδελφούς και βρήκε το κουράγιο να μας τηλεφωνήσει.

«Ευάρεστος Θεώ γενόμενος, ηγαπήθης και ζων μεταξύ αμαρτωλών μετετέθης. Ηρπάγης, μη κακία αλλάξη σύνεσίν σου ,ή δόλος απατήση την ψυχήν σου» (Σοφ. Σολ. 4).

Μόνο με αυτά τα λόγια του Αγίου Πνεύματος, της Αγίας Γραφής, μπορούμε να δώσουμε την απάντηση που απαιτούν τα αμείλικτα ερωτήματα της ανθρώπινης λογικής και υπόστασής μας για τον πρόωρο θάνατό σου αγαπητέ μας Γιάννη. Ήσουν νέο παιδί, έξυπνος, γεμάτος καλοσύνη, χαρά και ζωή. Δεν προλάβαμε να σε γνωρίσουμε από κοντά.Όμως σε είχαμε γνωρίσει και σε είχαμε αγαπήσει μέσα από τα λόγια των γονιών σου και από τις φωτογραφίες που μας έστελναν από την ζωή της Ορθόδοξης κοινότητας στο Medan της Σουμάτρας.Θαυμάζαμε και επαινούσαμε την σοβαρότητα και την ιεροπρέπεια που σε χαρακτήριζαν ,όταν συμμετείχες σαν διακονητής στην λειτουργική ζωή της ενορίας σου.Σε αγαπήσαμε και μας εντυπωσίαζες και μόνο με αυτό ,έχοντας έντονη την αίσθηση ότι κάτι «μυστικά » κατεργάζεται στο πρόσωπό σου η Χάρις και η «Παντεχνήμων»Σοφία του Θεού. Καμάρωνε ο πατέρας σου ,όταν μας έλεγε ότι από τα πρώτα τραγούδια-ύμνους ,που έμαθες μικρός και σού άρεσε να το λές ήταν το: «Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν Χριστώ.Σώσον ημάς Υιέ Θεού ,ο Αναστάς εκ νεκρών ,ψάλλοντάς σοι Αλληλούια.». Και το έψελνες δυνατά στην Εκκλησία .Και όταν ο πατέρας σου υπηρετούσε στην Ν.Ζηλανδία ,εσύ τότε ,περίπου δύο χρονών,ανέβαινες στον γυναικωνίτη του Μητροπολιτικού ναού και το έψελνες τόσο δυνατά ,ώστε πολλές φορές ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Διονύσιος σού έλεγε. «Φτάνει Γιάννη,σταμάτα ,θα το πούμε εμείς αυτό» Κρυφά σε καμάρωνε και η πρεσβυτέρα μητέρα σου για τα πολλά σου χαρίσματα, αλλά προπάντων για την καθαρότητα και αγνότητα της ψυχής , που έλαμπε στο πάντοτε χαμογελαστό πρόσωπό σου και σφράγιζε τα λόγια και τις ενέργειές σου. Την είδαμε να κρυφογελά μυστικά όταν άκουγε τον π.Χρυσόστομο,τον πατέρα σου,να μας λέει. «Ο Γιάννης μας, αγαπάει πολύ τον Χριστό και την Εκκλησία.Κάθε Κυριακή ξυπνά από τις πέντε τα χαράματα με απερίγραπτη χαρά,για να πάμε στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και σαν διακονητής να βοηθήσει στην θεία Λατρεία και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας…Αγαπά ο Γιάννης την Ιεραποστολή.Θέλει να σπουδάσει Αγγλικά,για να μάθει την Αγγλική γλώσσα δωρεάν στα φτωχά παιδιά του Medan. » ‘Ισως στα κρυφά όνειρά της ,στα άδηλα και τα κρύφια της καρδιάς της ,να σε έβλεπε σαν γνήσιο αντικαταστάτη του πατέρα σου και σε καμάρωνε μυστικά σαν συνεχιστή του έργου της Ορθόδοξης Ιεραποστολής εκεί. Όμως η σκληρή πραγματικότητα την διέψευσε και την τραυμάτισε αφάνταστα. Ο θάνατος, αυτός «ο έσχατος εχθρός» (Α΄κορ. 15,26) του ανθρώπου, της εικόνος αυτής του Θεού, ήλθε αναπόφευκτα και σε σένα και σε άρπαξε κυριολεκτικά από τα χέρια της , βίαια, γρήγορα, αναπάντεχα. Όμως τίς ἔγνω νοῦν Κυρίου, καὶ τίς αὐτοῦ σύμβουλος ἐγένετο, ὃς συμβιβᾷ αὐτόν; (Ποιός γνώρισε τον νουν του Κυρίου και ενόησε τα πάνσοφα αυτού σχέδια; Ποιός έγινε σύμβουλός του, ο οποίος θα είναι σε θέση να τον διδάξει; ) -Ησ. 40,13 .

Θρηνούμε που σε χάνουμε , θρηνούμε την ανθρώπινή μας αδυναμία και ματαιότητα. Θρηνούμε τον άνθρωπο «τον πλασθέντα ωραιότατον και διά χάριν αθάνατον» από τα χέρια του Θεού, να γίνεται νεκρός, άμορφος, άδοξος μη έχων είδος. Ώ του θαύματος! «Τι το περί ημάς τούτο γεγονεν μυστήριον; Πώς παρεδόθημεν τη φθορά; Πώς συνεζεύχθημεν τω θανάτω;» Όντως, «πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα» , πλην όμως το φως του προσώπου του Χριστού μας και η Ανάστασή του φωτίζει το σκοτάδι της λύπης μας και η μακαρία ελπίδα της αιώνιας βασιλείας Του, γλυκαίνουν την πίκρα και τον πόνο μας.

Αδελφέ και φίλε μας Γιάννη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδονησίας ,μπορεί να μην έχει αναδείξει μέχρι τώρα τοπικούς Αγίους.Από σήμερα όμως έχει Αγγέλους ,με πρώτο εσένα. Εκεί λοιπόν που θα βρίσκεσαι στο Υπερουράνιο Θυσιαστήριο και σαν διακονητής θα συμμετέχεις στην Ουράνια Θεία Λειτουργία ,παρέα με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Άγιο Δημήτριο ,τον πολιούχο του Medan,

-Ψάλλε ,όσο μπορείς πιο δυνατά τον αγαπημένο σου υμνο (Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν Χριστώ …..) και προσκύνησε ,όσες φορές θέλεις ,τον Αναστάντα εκ νεκρών .Να ξέρεις ότι κανένας δεν θα σε εμποδίσει και καμμιά παρατήρηση δεν θα δεχθείς.

-Προσευχήσου στον Δομήτορα της Εκκλησίας Κύριο Ιησού Χριστό, να δώσει δύναμη, κουράγιο, ελπίδα, υπομονή και αναστάσιμη παρηγοριά στην οικογένεια σου ,για να μπορέσει να σηκώσει και αυτόν το βαρύ Σταυρό ,για να μπορέσουν να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

 -Παρακάλεσε την Κυρία Θεοτόκο, να ενισχύει την πονεμένη μητέρα σου. Να της στείλει βάλσαμο παρηγοριάς ,κάθε φορά που η ανάμνησή σου «σαν ρομφαία δίστομος» θα της τραυματίζει τα μητρικά σπλάχνα ,όπως Εκείνης όταν έβλεπε τον Γιό της στο Σταυρό και έλεγε: «Ω γλυκύ μου έαρ ,γλυκύτατόν μου τέκνον ,που έδυ σου το κάλλος;» Είναι πονεμένη Μάννα η Παναγιά και θα σε ακούσει.

 -Προσευχήσου για τα ορφανά παιδιά ,που έζησαν μέχρι σήμερα μαζί σου κοινοβιακά,στο σπίτι σας-οικοτροφείο στο Medan.Θα τους λείψεις ,είναι σίγουρο. -Προσευχήσου για τα φτωχά και ορφανά παιδιά του Νίας ,της Surabaya και του Bandung .Μπορεί να μην πρόλαβες να τους προσφέρεις αυτά που ονειρευόσουν ,όμως εκεί που βρίσκεσαι να τα σκέφτεσαι περισσότερο και να τα ενισχύεις με τις προσευχές σου.

 -Προσευχήσου και για μας τους ανάξιους ,που είχαμε την μεγάλη τιμή να σας γνωρίσουμε,να ελεγχθούμε και να παραδειγματιστούμε από την μεγάλη σας αγάπη για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ύπαγε ουν τέκνον εν ειρήνη, «παράστηθι τη Αγία Τριάδι» και αιωνία εν τω Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών η μνήμη σου. Αμήν.

Xριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη.

Για τους Φίλους της Ιεραποστολής στην Ινδονησία .

π.Δημήτριος Αθανασίου

Άρτα 18 Μαίου 2009

Advertisements

One Comment

Σχολιάστε
  1. Tassos / Μάι. 26 2009 12:47 μμ

    Κατ’ αρχάς καλή δύναμη στο Ιεραποστολικό Έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ινδονησία. Συλλυπούμαι εκ βάθους καρδίας τον εν Χριστώ αδελφό π. Χρυσόστομο Μανάλου για την τραγική απώλεια του υιού του. Ο Θεός να τον αναπαύει μετά δικαίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: